Apakah Makanan Yang Membuat Anda Jadi Bodoh ?
Petikan dari Eramuslim.com – Berhati-hatilah dalam memilih makanan yang akan Anda konsumsi. Jangan sampai kandungan bahan di dalamnya mampu menurunkan kondisi kesehatan Anda terutama fungsi otak Anda. berikut Jenis Makanan yang bisa bikin bodoh:
1. Makanan yang Goreng
Memakan makanan yang digoreng secara berlebihan juga dapat merugikan kesihatan otak anda. Sebab makanan ini mengandung minyak dan lemak yang mampu menyumbat di pembuluh darah. Akibatnya aliran darah ke otak pun menjadi tidak maksima dan dapat mengakibatkan penurunan fungsi otak. Banyak pengusaha makanan yang memakai minyak masak yang dipakai secara berulang-ulang kali hingga hitam, demi memburu keuntungan yang lebih. Ini sangat berbahaya bagi tubuh.2. Makanan Manis
Makanan manis yang mengandung gula berlebih di dalamnya mampu merugikan kesihatan Anda. Selain mendukung pertumbuhan sel kanser, gula juga memiliki kesan merugikan iaitu menurunkan fungsi otak dan memori. Pemanis buatan seperti Nutra Sweet juga memiliki potensi buruk pada tubuh.3. Makanan Berpengawet
Kandungan bahan pengawet, pewarna, dan bahan kimia lainnya sangat berbahaya jika masuk ke dalam otak dan tubuh anda. Zat ini diidentifikasi sebagai penyebab utama merosotnya fungsi otak. Makanan berpengawet lazim terdapat di hampir semua makanan dan minuman dalam kemasan, sehingga demi kesihatan sangat dianjurkan mengambil sesuatu yang organik dan bukan produk transgenik.4. Daging Olahan / Ubahsuai
Protin memang penting untuk membangun otot dan menyehatkan fungsi sel-sel sihat di dalam tubuh. Namun daging olahan mengandung sedikit protin. Sayangnya daging olahan menjadi makanan yang umum untuk anda konsumsi. Padahal makanan ini hanya mengandungi zat pengawet dan zat tambahan lainnya yang memberikan kesan buruk pada otak.5. Makanan Rapu atau Junk (Fasfood Culinary)
Makanan yang berasal dari restoran makanan segera (fastfood) di negeri asalnya disebut sebagai Junk Food atau makanan sampah. Ini kerana potensinya yang mengancam kesihatan manusia. Kandungan lemak, garam tinggi, bahan pengawet, serta gula tambahan di dalam junk food adalah serentetan bahan kimia berbahaya yang mampu membahayakan otak anda. Bahan ini mampu menyebabkan perubahan kimia di otak dan menjurus pada gangguan otak seperti kecemasan dan kemurungan.6. Makanan Bergaram tinggi
Garam memang bermanfaat untuk menambah rasa masakan. Namun terlalu banyak mengambil garam mampu menyebabkan komplikasi kesihatan. Selain memberikan kesan mengerikan pada tubuh, ia juga mampu membahayakan kesihatan otak. Penurunan memori menjadi salah satu akibat dari terlalu banyaknya pengambilan garam.Apakah anda ingin pintar atau bodoh? Semuanya bergantung pada keputusan anda sendiri
No comments:
Post a Comment